Wednesday, April 11, 2007

SOS: Αθήνα καλεί Μόσχα part ...3

-Part 3

Καιρός ήταν να κάνουμε και μια μικρή βόλτα στη Μόσχα, μέσω του blog. Ο περίπατος γύρω από το Κρεμλίνο βλέποντας τον ποταμό της ρωσικής πρωτεύουσας, είναι από τους ωραιότερους που μπορείς να κάνεις στην πόλη, κι είναι από αυτούς που μένουν αποτυπωμένοι στη μνήμη σου. Καθώς βγαίνεις από το μετρό και πλησιάζεις την είσοδο της Κόκκινης Πλατείας, δε μπορείς παρά να νιώσεις δέος.


Στην Κόκκινη Πλατεία βρίσκονται ο Καθεδρικός Ναός του Αγ.Βασιλείου με τους εννιά τρούλους, το Μαυσωλείο του Λένιν όπου βρίσκεται ταριχευμένος εδώ και 84 χρόνια ο οργανωτής της ρώσικης επανάστασης, το Ιστορικό Μουσείο και ένα τεράστιο πολυκατάστημα που λέγεται Γκουμ. Η ειρωνία είναι ότι το πολυκατάστημα αυτό έχει τα πιο ακριβά μαγαζιά και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το μαυσωλείο του πρώτου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης.

Καθεδρικός Αγ.Βασιλείου:
 

Ο καθεδρικός τη νύχτα:

Το μαυσωλείο του Λένιν:

Το πολυκατάστημα Γκουμ:


Πρωτοχρονιά 2006:

Η Κόκκινη Πλατεία τον χειμώνα:

Τα τείχη και το εσωτερικό του Κρεμλίνου είναι εξίσου εντυπωσιακά, με τις εκκλησίες και τα παλάτια των τσάρων. Το έμβλημα της Ρωσίας από τον 15ο αιώνα είναι ο δικέφαλος αετός τον οποίο «δανείστηκε» από το Βυζάντιο ο τσάρος της Ρωσίας Ιβαν Γ’ αφού παντρεύτηκε την Σοφία Παλαιολόγου, ανιψιά του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 στο Κρεμλίνο έμεναν και οι σοβιετικοί ηγέτες, και μερικοί δικέφαλοι αετοί που διακοσμούσαν τις αίθουσες των παλατιών αντικαστάθηκαν από κόκκινα σοβιετικά αστέρια. Βρίσκεσαι δηλαδή στο παλάτι των Πανοπλιών κι εκεί που έχεις θαμπωθεί από τα χρυσά και πανάκριβα προσωπικά αντικείμενα και τους θρόνους των τσάρων, προχωράς στην επόμενη αίθουσα και βλέπεις ...σφυροδρέπανα.

Το Ανάκτορο των Πανοπλιών:



Εδώ είναι ένας τσαρικός θρόνος. Δεν ξέρω γιατί μου άρεσε, ίσως γιατί είμαι ΑΕΚ κι όταν βλέπω δικεφάλους...



Ένα ευαγγέλιο, όμορφα διακοσμημένο.


Ο περίπατος του Κρεμλίνου συνεχίζει με το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρόμοιο με το δικό μας στο Σύνταγμα, όπου υπάρχει φρουρά, η άσβεστη φλόγα και μνημεία όπου αναγράφονται οι πόλεις στις οποίες έγιναν μάχες στο Β’Παγκόσμιο πόλεμο, όπως η πόλη στην παρακάτω φωτο, που μάλιστα δεν χρειάζεται μετάφραση γιατί τα γράμματα είναι σχεδόν ίδια με τα ...ελληνικά:

Μια ωραία πανοραμική άποψη του Κρεμλίνου, με την Κόκκινη Πλατεία στα δεξιά:


Κι εδώ είναι μια χαρακτηριστική εικόνα της σημερινής Ρωσίας: Λίγα μέτρα από την Κόκκινη Πλατεία, το άγαλμα του Μαρξ στέκει αγέρωχο στην πλατεία του Μεγάλου Θεάτρου (θέατρο Μπαλσόι) και επιβλέπει τις τεράστιες αλλαγές που γίνονται καθημερινά στη Ρωσία. Στο άγαλμα φαίνεται η ρωσική επιγραφή «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», αλλά στην εικόνα ίσως ταιριάζει και η επιγραφή από τη διαφημιστική πινακίδα δίπλα που σημαίνει: «χωρίς λόγια»...



συνεχίζεται...


- Part 2

Όταν επιστρέφω από τη Μόσχα και βρίσκω τους φίλους μου, περιμένω να με ρωτήσουν πως είναι η ζωή εκεί, τι ενδιαφέρον έχει η πόλη κλπ. Αυτοί όμως, με ρωτάνε συνήθως τι εντύπωση μου κάνουν οι...Ρωσίδες. Εμείς εδώ θα το προσπεράσουμε αυτό, αλλά για να μην απογοητεύσω τελείως το αντρικό κοινό, ορίστε δυο φίλες μου:


Έχοντας ζήσει για λίγους μήνες στην πόλη αυτή, μπορώ να πω ότι αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η έντονη αίσθηση μεγαλείου, σε πολλά σημεία της, κάτι που έχει σχέση βέβαια και με την πρόσφατη ιστορία της. Στην αρχή σε εντυπωσιάζουν τα γνωστά και πράγματι πανέμορφα αξιοθέατα, αυτά όμως τα συνηθίζεις καθώς περνά ο καιρός.

- Ο σταθμός του μετρό "Αρμπάτσκαγια" χτισμένος σε σχήμα κόκκινου αστεριού.


Υπάρχουν όμως δυο πράγματα που συνεχίζουν ακόμα να με εκπλήσσουν: οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και το Μετρό της πόλης, το οποίο μάλιστα λειτουργεί από το 1935. Πρόκειται για έργο τέχνης.

- Ο σταθμός "Πρoσπέκτ Μίρα" ("Λεωφόρος Ειρήνης")


Κατεβαίνεις με τις κυλιόμενες σκάλες, προχωράς μέχρι και 120 μέτρα κάτω από τη γη, και καταλήγεις σε σταθμούς-μουσεία με πολυτελή μωσαϊκά, γλυπτά, πολυελαίους, αγάλματα, μάρμαρα λευκά, ροζ και μαύρα. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε παλάτι.

- Σταθμός "Κιέβσκαγια"


Το μετρό είναι μια δεύτερη υπόγεια πόλη, ζωτικής σημασίας για τη Μόσχα και τους 14 εκατομμύρια κατοίκους της. Είναι το πολυπληθέστερο και ταχύτερο μετρό στον κόσμο (8,5 εκατομμύρια μετακινήσεις την ημέρα). Έχει 180 σταθμούς, κι είναι τόσοι πολλοί που, όπου κι αν θες να πας, το μετρό σίγουρα περνά από εκεί. Οποιοσδήποτε συνδυασμός διαδρομών κοστίζει 17 ρούβλια (0,50 ευρώ). Τα βαγόνια σε ώρες αιχμής περνούν κάθε 45 δευτερόλεπτα (!), είναι γεμάτα σχεδόν συνεχώς, και μένεις να απορείς που πηγαίνει όλος αυτός ο κόσμος.

- Σταθμός "Κομσομόλσκαγια" 


Το δίκτυο του μετρό είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν στην εποχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Φτιάχτηκε από εργάτες, στρατιώτες, απλούς πολίτες και εθελοντές της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Σοβιετικής Ένωσης (Κομσομόλ). Μεταφέρθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του υλικά από πολλές πρώην Σοβιετικές περιοχές (μάρμαρο από τα Ουράλια, γρανίτης από την Ουκρανία).



Το μετρό βέβαια έχει και πολύ μεγάλη ιστορική σημασία. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο σε περίπτωση πολέμου, και μερικοί σταθμοί (όπως η Μαγιακόφσκαγια) έμειναν στην Ιστορία, γιατί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατέφυγε εκεί το επιτελείο των Σοβιετικών δυνάμεων με το Στάλιν και σχεδίαζαν την άμυνα της Μόσχας και τις επιθέσεις του Κόκκινου Στρατού κατά των Γερμανών. Έτσι, το μετρό έγινε σύμβολο της αντίστασης ενάντια στους Ναζί. Η τέχνη μέσα στο μετρό επηρεάστηκε βέβαια από την περίοδο του πολέμου, και μαζί με τα πολλά έργα σοσιαλιστικού ρεαλισμού, τις γυναίκες αγρότισσες και τα μεγάλα κόκκινα αστέρια βλέπεις στρατιώτες και ζωγραφιές με σοβιετικά αεροπλάνα και μάχες.

- Σταθμός "Πλόσαντ Ρεβολούτσι" (Πλατεία Επανάστασης)



Η πρακτική σημασία του δικτύου για την καθημερινότητα των Μοσχοβιτών μεγαλώνει περισσότερο αν σκεφτείς ότι 5 μήνες το χρόνο η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν, και δε σε παίρνει να πας κάπου ...περπατώντας, αφού οι αποστάσεις στην πόλη είναι τεράστιες. Το κέντρο της πόλης είναι εντός ενός αχανούς δακτυλίου, και την πρώτη φορά που κυκλοφορείς εκεί πεζός παθαίνεις ένα μικρό σοκ. Οι κεντρικές λεωφόροι που ξεκινούν από το κέντρο και οδηγούν προς τα έξω έχουν 16 λωρίδες!


συνεχίζεται...


- Ο σταθμός "Μαγιακόφσκαγια" με στίχους του μεγάλου ποιητή Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι στην οροφή.




- Part 1

Ήταν Δεκέμβριος του 2004, δυο μέρες μετά τα Χριστούγεννα όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη Μόσχα. Κατέληξα στην παγωμένη ρωσική πρωτεύουσα ταξιδεύοντας 16 ώρες με ένα νυχτερινό λεωφορείο, από τη Ρίγα της Λετονίας (το πώς βρέθηκα εκεί είναι ...άλλη ιστορία).



Tα στερεότυπα για άλλους λαούς τα πιστεύετε; Eγώ όχι, αλλά η πρώτη μου επαφή με Ρώσους είχε έντονη ...μυρωδιά βότκας! Δίπλα μου στο λεωφορείο καθόντουσαν δυο μεθυσμένα παλικάρια που γελούσαν και τραγουδούσαν συνεχώς διάφορα στα ρωσικά. Περιττό να πω ότι δεν κοιμηθήκαμε εκείνη τη νύχτα.

Μας είχε φάει το σκοτάδι στη διαδρομή. Το μόνο που διέκρινα ήταν ατελείωτες χιονισμένες πεδιάδες με πανύψηλα δέντρα, και κάπου κάπου εμφανίζονταν μέσα από το σκοτάδι όμορφα χωριά και σπίτια βγαλμένα από ρωσικά παραμύθια, όπως αυτό:


Στις 3 τη νύχτα φτάσαμε στα σύνορα Λετονίας-Ρωσίας. Σταμάτησε το λεωφορείο για να γίνει έλεγχος διαβατηρίων. Οι δυο μεθυσμένοι έψαχναν τουαλέτα, αλλά δε βρήκαν και μετά έφυγαν προς το δάσος. Χιόνιζε πολύ κι είχε τόση ομίχλη που λέω εντάξει πάνε αυτοί, θα τους ψάχνουν στα X-Files. Δώσαμε όλοι τα διαβατήρια στον οδηγό και αυτός τα πήγε στον υπάλληλο. Όταν επέστρεψε, διαπίστωσε πως του έλειπαν 5 διαβατήρια. Ήμουν κι εγώ ένας από τους ...τυχερούς. Ο οδηγός άρχισε να λέει κάτι στα ρωσικά σε στυλ «πηγαίντε να τα βρείτε» και βγήκα με άλλα 4 άτομα στους -20 βαθμούς μες στη νύχτα και ψάχναμε το γραφείο που τα είχε πάει για να τα σφραγίσουν. Εγώ είχα πάθει σοκ από το κρύο κι απλώς ακολουθούσα τους άλλους, γιατί τότε δε μιλούσα καθόλου ρωσικά και προσπαθούσα να καταλάβω τι γίνεται από τη ...γλώσσα του σώματος. Για αγγλικά δεν το συζητάμε. Εκεί που ήμουν ήταν πιθανότερο να συναντήσω καμια αρκούδα από το διπλανό δάσος παρά άνθρωπο που να μιλάει αγγλικά.
Ο υπάλληλος μας είπε -υποθέτω- πως δεν έχει τα διαβατήριά μας. Γυρίσαμε πίσω στο λεωφορείο και διαμαρτύρονταν οι άλλοι στον οδηγό, εγώ κουνούσα το κεφάλι μου συμφωνώντας απόλυτα μαζί τους. Ο οδηγός ξαναβγήκε στο ...ψύχος και πήγε να ψάξει αυτός. Στα 15 λεπτά που έκανε μέχρι να γυρίσει εκτυλίσσονταν διάφορες σκηνές στο μυαλό μου. Σκεφτόμουν ότι χωρίς διαβατήριο και βίζα αποκλείεται να με αφήσουν να περάσω τα σύνορα, και λέω πάει θα μείνω εδώ να με φάνε οι λύκαινες. Ο οδηγός όμως γύρισε θριαμβευτικά με το «πάσπαρτ» (διαβατήριο) μου και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δε θα μάθω τι είχε γίνει τελικά, και πώς βρέθηκαν τα διαβατήρια.


Έφτασα στη Μόσχα το πρωϊ άυπνος αλλά νιώθοντας περίπου σαν ήρωας. Έβλεπα μεγάλους σοβιετικούς σταθμούς τρένων, εργοστάσια, παγωμένα ποτάμια, ουρανοξύστες. Το κρύο δε με ένοιαζε πια.
«Ονειρεύεσαι;» με ρώτησαν. Έτσι όπως τα θυμάμαι τώρα όλα αυτά, είμαι σίγουρος ότι ήταν όνειρο.

ΥΓ (του part 1): Η 1η φωτογραφία είναι το μουσείο Ιστορίας στην Κόκκινη Πλατεία, η 2η από ένα χωριό και η 3η είναι ένας από τους 8 κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας, ο οποίος την συνδέει κυρίως με την Ευρώπη. Σ’αυτόν τον σταθμό επέστρεψαν οι Ρώσοι στρατιώτες γυρνώντας νικητές από το Βερολίνο, τον Μάη του 1945.

35 Comments:

At 11/4/07 12:27 , Blogger Desposini Savio said...

Και έλεγα πότε θα ανεβάζει ποστάκι αυτό το παιδί :)
Ρωσία. θα'θελα πολύ να την επισκεφτώ, αλλά περιγράφεις και όλα αυτά τα τρελά με τα διαβατήρια και κολλώνω :p
Είμαι σίγουρη πως όταν έφτασες στον προορισμό σου αποζημιώθηκες για όλη τη ταλαιπωρία. Άλλωστε και οι διαδρομές είναι εκπληκτικές...

 
At 11/4/07 16:51 , Blogger Erisadesu said...

Είσαι τυχερός πραγματικά που ζεις κάτι τέτοιο. Δεν τολμώ να σκεφτώ τα άσχημα σενάρια της περιπέτειας σου. Αλλά όσα έγραψες μοιάζουν πολύ εξωπραγματικά και ωραία.
Η τελευταία φωτογραφία είναι σαν ψεύτικη.

 
At 11/4/07 19:35 , Blogger YO!Reeka's said...

πω πω φανταστική ιστορία! όντως η τελευταία φωτο είναι απίστευτη

 
At 11/4/07 23:48 , Blogger Disposition21 said...

@desposini
Εμένα μου έτυχαν αυτά την πρώτη φορά γιατί πήγα οδικώς. Ήταν ωραία εμπειρία, παρά την ταλαιπωρία. Όταν πηγαίνω με αεροπλάνο πάντως δεν έχουν υπάρξει προβλήματα :)

 
At 11/4/07 23:54 , Blogger Disposition21 said...

@erisabetsu-chan
Thanx. Πράγματι αυτή την αίσθηση μου αφήνει η Μόσχα. Άλλοτε εξωπραγματική κι όμορφη, άλλοτε σκοτεινή κι απόμακρη. Σε κάθε περίπτωση παρουσιάζει ενδιαφέρον πάντως :)

@YO!Reeka's
Καλώς τον :) Ο σταθμός του τρένου στην 3η φωτο είναι φοβερός και με εντυπωσιάζει πάντα, παρ'όλο που πλέον τον βλέπω πολύ συχνά, γιατί μένω κοντά.

 
At 12/4/07 23:13 , Blogger ioannisk said...

Ζηλεύω :)

 
At 13/4/07 01:01 , Blogger Disposition21 said...

@ioannis

:)
Αφού ζηλεύεις, αν πάω πάλι ...οδικώς στη Ρωσία θα σε φωνάξω :P

 
At 13/4/07 15:06 , Blogger λόγια του αέρα said...

"Τώρα θα μάθω και το blog του disposition21", έγραψα στο blog του ioanisk σήμερα και νά'μαι. Από την ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη στην -παγωμένη άραγε;- Μόσχα, ένα μήνυμα δρόμος- και χωρίς διαβατήριο, παρακαλώ!
Η Μόσχα στις φωτογραφίες είναι υπέροχη. Οι άνθρωποι πώς είναι;Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα από εδώ; Ρώτησες τίποτε από εκείνα που ήθελες να ρωτήσεις; Γράψε κάτι-αν γίνεται και δεν είναι αγενές- για την ιστορία της οικογένεια της κοπέλας σου, φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα- αφού να καταλάβεις αν ήταν η Ζωή θα είχε γράψει τώρα δέκα ιστορίες τουλάχιστον...

Ά, ρε Ζωή με τις απίθανες ιστορίες σου, λες να σε φέρνουμε όλο παράδειγμα;

(Επίτηδες σε ρωτάω τόσα για να μην αργήσει το επόμενο ποστ σου...εκβιασμός είναι , όχι περιέργεια)

 
At 13/4/07 17:28 , Blogger Disposition21 said...

@λόγια του αέρα

Καλωσόρισες στο blog μου :)

Σ'ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις και για τα καλά σου λόγια! Υπόσχομαι να απαντήσω.

Η Μόσχα έχει ηλιοφάνεια και 7 βαθμούς σήμερα. Άνοιξη δηλαδή :)

 
At 13/4/07 17:35 , Blogger λόγια του αέρα said...

Αυτό το "ηλιοφάνεια και 7 βαθμούς σήμερα" είναι καλύτερο από το δικό μας! Βρε, τόσο άλλαξε το κλίμα;
(πώς τα λένε εκείνα τα γούνινα καπέλα, σάπκες; στείλε κανα δυο στα πιο νότια τα μέρη γιατί έτσι που τον τρελάναμε τον καιρό, τι να σου πω, μπορεί και να τις χρειαστούμε. Κι εγώ με την πρώτη ευκαιρία δευσμεύομαι να στείλω εξώπλατα κι αντιηλιακό...-για δώρο, έχετε το ξέρω, μη με παρεξηγήσεις)
Πάντως, για να μην παραπονιέμαι κι εδώ ο καιρός είναι απίθανος. Άνοιξη!

 
At 13/4/07 21:31 , Blogger bidibis said...

Χαίρομαι που ανακάλυψα το μπλογκ σου διότι για τη ζωή στην... μυστική Σ ένωση αλλά και στη σημερινή Ρωσιά γνωρίζω ελάχιστα πράγματα κα πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον να μάθω κατι και γω.

Εχω αρκετές απορίες είναι αλήθεια

Ακούω πάντως ότι οι Ρώσοι ε΄ναι πολύ καλοί οδηγοί ;)

 
At 14/4/07 17:46 , Blogger Disposition21 said...

@λόγια του αέρα

σάπκα λέγεται, ναι!
Θα φέρω :) Τα αντιηλιακά είναι πολύ χρήσιμα κι εδώ, έχει αρκετό ήλιο.

@bidibis

Χαίρομαι που ανακάλυψες το μπλογκ μου :) Για ότι απορία έχεις εδώ είμαι. Οι Ρώσοι δεν είναι και οι καλύτεροι οδηγοί αλλά ούτε και κακοί, τα προβλήματα αρχίζουν βέβαια όταν ...πίνουν.

 
At 16/4/07 17:10 , Anonymous Anonymous said...

Υπέροχη η ιστορία κ η περιγραφή.

Φοβερή η εμπειρία που πατάς για πρώτη φορά το πόδι σου σε ξένη χώρα. Σα να ερωτεύεσαι.

Γράφεις πολύ ωραία

 
At 16/4/07 19:29 , Blogger Disposition21 said...

Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Ζωή! :)

Είναι ακριβώς όπως το είπες η εμπειρία, σα να ερωτεύεσαι.

 
At 17/4/07 11:58 , Blogger Provato said...

...πάλι αργείς να γράψεις.... πάλι αργείς να γράψεις... άντε, περιμένω την συνέχεια.


μπεεεεε

:-)

 
At 18/4/07 23:06 , Blogger λόγια του αέρα said...

"part 2" πού είσαι;
Περιμένουμε...

 
At 20/4/07 07:27 , Blogger Disposition21 said...

At 20/4/07 06:21 , Biby Cletus said...

Nice post, its a really cool blog that you have here, keep up the good work, will be back.

Warm Regards

Biby Cletus - Blog

 
At 20/4/07 07:27 , Blogger Disposition21 said...

Έτοιμο το part 2 :)

 
At 20/4/07 12:08 , Blogger Desposini Savio said...

οι φίλες σου κούκλες βέβαια (το έχεια ξανακούσει αυτό!).
με το metro έπαθα πλάκα...
το έχω ξαναδεί σε φωτογραφίες, πραγματικά απίστευτο.
θα με πάρεις μαζί στο επόμενο ταξίδι;;;

 
At 22/4/07 04:58 , Blogger Disposition21 said...

@desposini

Thanx! Βεβαίως να σε πάρω, γιατί όχι :)

 
At 22/4/07 15:28 , Blogger ioannisk said...

Η πλάκα είναι πως ήθελα να σε ρωτήσω αν το metro της Μόσχας είναι πράγματι τόσο εντυπωσιακό όσο λέγεται. Μου απάντησες :)

Μάλλον η Μόσχα θα μπει στην κορυφή της λίστας των πόλεων που θέλω να επισκευτώ (και την έχω παιδικό αποθυμένο).

 
At 23/4/07 00:04 , Blogger Disposition21 said...

@ioannisk

Είναι πολύ εντυπωσιακό το μετρό της Μόσχας, αλλά μπορεί κάποιος να διαφωνούσε μαζί μου. Μπορεί να γοητεύεται π.χ. περισσότερο από ένα σύγχρονο μετρό με ανέσεις, όπως το καινούριο της Αθήνας. Έχει και ένα αρνητικό το μετρό της Μόσχας: πολύς συνωστισμός, εκατομμύρια κόσμος μετακινείται κάθε μέρα. Και τα περισσότερα βαγόνια είναι made in CCCP, δεν έχουν όμως κανένα πρόβλημα και τρέχουν σαν δαιμονισμένα!

 
At 24/4/07 01:27 , Anonymous Anonymous said...

Πόλύ ωραίο το ποστ.
Το Μετρό πράγματι εντυπωσιακό, αλλά μπράβο που τα προσέχεις όλα αυτά κ τα γράφεις υπέροχα.

Είναι πολύ εντυπωσιακή η Ρωσία σα χώρα. Ακόμα κ η ιστορία της, την έκανα στο πανεπιστήμιο, είναι πολύ διαφορετική από όλες τις άλλες.

 
At 24/4/07 17:35 , Blogger bidibis said...

Τελικά η Αθήνα με ανταγωνιστή τα Τίρανα ίσως, αν και ο δήμαρχος τους εκεί έχει κάνει πολύ καλλή δουλεία εκεί διεκδικεί άνετα την πρώτη θέση ανάμεσα στις ασχημότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Ακόμα και πρωτεύουσες τους τέως υπαρκτού όπως το Βουκουρέστι, που λόγω φτώχειας δε θα το περίμενες, στην πραγματικότητα είναι πολύ όμορφες.

 
At 25/4/07 03:31 , Blogger Disposition21 said...

@zoi

Thanx :) Με ενδιαφέρει πολύ η ιστορία και προσπαθώ να μαθαίνω όσα μπορώ. Όταν μάθω καλύτερα και τη γλώσσα θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον.

@bidibis

Πράγματι η Αθήνα είναι σε πολλά σημεία άθλια. Αλλά έχει και τα καλά της, και την έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Ελπίζω να μην είναι η χειρότερη, ίσως κάποιες βαλκανικές πρωτεύουσες να μας παίρνουν την πρωτιά :)

 
At 25/4/07 17:12 , Blogger Кроткая said...

ΖΗ ΛΕΥ Ω !

αλλά θα πάω κι εγώ μια μέρα, πού θα μου πάει;

 
At 26/4/07 02:56 , Blogger Disposition21 said...

@Кроткая

Έχεις καιρό, η πόλη είναι συνεχώς under construction :) Καλύτερα να έρθεις όταν θα έχει ανακαινιστεί και το θέατρο Μπαλσόι (του χρόνου νομίζω), λένε θα είναι φανταστικό.

 
At 12/5/07 02:01 , Blogger ioannisk said...

Περίμενα να βάλεις φωτογραφίες από την παρέλαση της 9ης Μαίου και έβαλες φωτό του "πολυκαταστήματος Γκουμ" :)

 
At 13/5/07 10:01 , Blogger Univers said...

Φίλε disposition, οι φωτογραφίες από το ρωσικό μετρό είναι εκπληκτικές. Αρχοντιά...

Όσο για τις ρωσίδες φίλες σου, τι να πω; Εκθαμβωτικά χαμόγελα!

Καλώς σε βρίσκω, έχουμε καιρό να τα πούμε.

 
At 14/5/07 20:18 , Blogger Disposition21 said...

@ioannisk

Καλά μου τα λες :) Υπάρχει βέβαια και το προηγούμενο ποστ για τον Πατριωτικό Πόλεμο. Στον φετινό εορτασμό της 9ης Μαίου πάντως επανήλθε και το κίτρινο σφυροδρέπανο πάνω στην κόκκινη σημαία! Θα μας τρελάνει ο Πούτιν...

@univers

Σ'ευχαριστώ φίλε Univers! Καιρό είχα να σε δω, θα περάσω σύντομα απ'το blog σου. Για τα εκθαμβωτικά χαμόγελα, δίκιο έχεις :)

 
At 18/5/07 09:28 , Blogger Desposini Savio said...

είναι πανέμορφα!!!

κάποια μέρα θα πάω, δεν υπάρχει περίπτωση

 
At 20/5/07 19:32 , Blogger Disposition21 said...

@desposini savio

Βεβαίως και να'ρθεις! :)

 
At 28/6/07 17:58 , Blogger Disposition21 said...

Θεά σ'ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου, θα βάλω και link στο blog μου. Να'σαι καλά.

 
At 6/7/07 19:47 , Blogger λόγια του αέρα said...

Disposition21,
πού χάθηκες;

 
At 14/7/07 11:46 , Blogger Disposition21 said...

@λόγια του αέρα

Τι κάνεις :) Σόρρυ όντως έχω χαθεί! Είχα εξετάσεις, δούλευα, τώρα ετοιμάζομαι να πάω Ρωσία (βίζες κλπ.)

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home